Waterzuivering

Op basis van het ‘Hoofdlijnenakkoord Waterzuivering in de glastuinbouw’ geldt de waterzuiveringsplicht (≥95%) voor drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en filterspoelwater (indien gespoeld met drainagewater of bemest gietwater). Als (chemische) gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast moeten deze met minimaal 95% worden verwijderd uit het te lozen water.

Voor nationale en internationale klanten maken wij waterzuivering systemen die zeker aan bovenstaande eisen voldoen. Ook voor de industrie maken wij geavanceerde waterzuivering systemen.

UV waterontsmetter

Ultraviolet (UV) licht is een zeer effectieve methode voor waterdesinfectie in de tuinbouw, waar het vaak wordt gebruikt om drainwater van substraat culturen te desinfecteren voordat het opnieuw wordt gebruikt.
Water in de tuinbouw moet worden gedesinfecteerd van plantpathogenen, waaronder bacteriën, schimmelsporen, virussen en/of nematoden. Sommige plantenvirussen zijn heel moeilijk te doden en sommige schimmels produceren ‘overlevingsstructuren’ die zijn ontworpen om allerlei moeilijke omstandigheden te weerstaan. Drainwater kan hoge concentraties plantpathogenen bevatten en moet daarom grondig worden gedesinfecteerd, veel rigoureuzer dan water voor menselijke consumptie of regenwater.
Buitelaar Engineering heeft de Buit-UV ontwikeld om dit (drain)water te desinfecteren door een specifieke UV-dosis, afhankelijk van het type micro-organismen dat in het water aanwezig is.

De algemene aanbevelingen voor de bestrijding van pathogene micro-organismen in drainwater zijn:

100 mJ/cm2 UV-dosis voor water dat bacteriën en nematoden bevat
150 mJ/cm2 UV-dosis voor drainwater met schimmels
250 mJ/cm2 UV-dosis voor drainwater met virus.

Legionella filters

Het Buitelaar legionella filter zorgt ervoor dat er geen legionella bacteriën mee in het gefilterde water voorkomt.
De manier van filteren noemt men ultrafiltratie. Ultrafiltratie is een fysische en mechanische scheidingsmethode welke onder meer schadelijke stoffen en bacteriën uit vloeistoffen filtert. Door ultrafiltratie in te zetten in diverse watersystemen en waterfilters, wordt o.a. besmetting van de legionellabacterie voorkomen. Het grootste voordeel van deze methode is dat het met uitstek het beste geschikt is om slechts watermoleculen en opgeloste delen over te houden na zuivering. Perfect dus wanneer het gaat om het beter en schoner maken van water.

Bij ultrafiltratie wordt met behulp van een membraan diverse zwevende deeltjes uit een vloeistof gefilterd. In het geval van het zuiveren van afvalwater, drinkwater of proceswater wordt het water ontdaan van schadelijke stoffen met behulp van een membraan.  Het membraan heeft een poriegrootte van 0,02 micron. Wanneer een vloeistof dit membraan passeert, vangt het membraan alle stoffen, deeltjes of bacteriën die groter zijn dan 0,02 micron op. De vloeistof die door het membraan stroomt is hierdoor een schone vloeistof zonder bacteriën of virussen.

Volgens de Nederlandse Drinkwater wetgeving mogen slechts KIWA-gecertificeerde producten worden toegepast als scheidingsmethode voor Legionellapreventie. Wanneer producten aan deze strenge eisen voldoen ontvangen zij een KIWA BRL K14010-1 certificering.
De Legionella filters beschikken ieder over deze certificering en voldoen daarmee aan de wet- en regelgeving van KIWA Nederland.

Wij ontwerpen, produceren en programmeren uw installatie of machine op maat.